Maria Vuorelma - Neljän vuodenajan puolesta

Maria

Olen Maria Vuorelma, 32-vuotias, kaksikielinen Espoossa syntynyt ja Helsingissä kasvanut ympäristötaloustieteilijä. Teen töitä kansainvälisten ilmastoneuvottelujen parissa Ympäristöministeriössä. Keväällä 2014 työskentelin Satu Hassin erityisavustajana sekä Vihreiden kansainvälisten asioiden päällikkönä. Aikaisemmin työskentelin Pohjoismaiselle yhteistyölle, sekä luennoin kansantaloustieteen perusteita. Asun Lauttasaaressa, jossa pidän sekä luonnon että kaupungin läheisyydestä.


Ansioluettelo

Opinnot

MMM, Helsingin yliopisto, Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta
Pääaine: ympäristöekonomia
Sivuaine: sosiaalipsykologia

Ylioppilas, Specialiseringslinjen vid Gymnasiet Svenska Normallyceum, humaaniekologialinja
Humaaniekologia tarkoittaa lyhyesti “ihmisen vaikutus ympäristöönsä”. Siihen liittyviä kursseja oli melontaretkistä kaupunginsuunnitteluun ja kaikkea siltä väliltä.

Työkokemus

Ympäristöministeriö, ylitarkastaja
Työskentelen kansainvälisiin ilmastoneuvotteluihin liittyvissä tehtävissä ja valmistelen Pariisin neuvotteluja Suomen osalta.

Satu Hassin erityisavustaja sekä Vihreiden kansainvälisten asioiden päällikkö
Työskentelin Hassin kotimaanavustajana.

Pohjoismaiden ministeriöneuvosto, koordinaattori
Toimin ympäristö- ja taloustyöryhmän koordinaattorina.

Helsingin yliopisto, luennoitsija 
Luennoin kansantaloustieteen peruskurssin ruotsiksi.

Kansainvälinen nuorisoseminaari Globsol, fasilitaattori
Työpajani teemana oli kestävä kehitys ja ympäristöratkaisut.

Pamoja Cleantech, työntekijä
Pamoja Cleantech on startup yritys joka haluaa viedä uusiutuvaa energiateknologiaa Itä-Afrikkaan.

Ympäristöministeriö/ympäristönsuojeluosasto, harjoittelija
Työtehtäväni liittyivät lähinnä EU:n päästökauppaan, mutta tutustuin myös ympäristöteknologiaan ja ympäristölupakäytäntöihin.

Mainitsemieni työpaikkojen lisäksi olen työskennellyt vaihtelevissa tehtävissä, esim. lasketteluopettajana, tuutorina, tarjoilijana kahviloissa ja ravintoloissa sekä myyjänä lastenvaatekaupassa ja Stockmannin levyosastolla.


Luottamustoimet

Vihreiden ilmastotyöryhmän puheenjohtaja (2014-2015)

Finlands svenska gröna rf (Grifi) puheenjohtaja (2013-2015)

Helsingin Vihreiden (HeVi) ilmastotyöryhmän puheenjohtaja (2013-2015)

Helsingin Energian johtokunnan jäsen (2013-2014)

Vihreiden kansainvälisen työryhmän jäsen (2012-2015)

Reilun kaupan edistämisyhdistyksen hallituksen jäsen (2012-2014)

Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden (ViNO) edustaja Allianssin kansainvälisessä jaostossa sekä globaalityöryhmässä (2013)

ViNO kansainvälisen työryhmän puheenjohtaja (2012)

Jäsen Federation of Young European Greens (FYEG) ilmasto sekä vihreä talous työryhmissä (2011)

10:10 Finland ry, perustaja, puheenjohtaja (2010-2012)

10:10 perustettiin Britanniassa vuonna 2009 ja on sittemmin levinnyt yli 40 maahan. Kampanjan idea on yksinkertainen: Kaikki osallistujat sitoutuvat pienentämään hiilijalanjälkeään kymmenellä prosentilla vuodessa. Olen vuoden 2011 alussa perustetun yhdistyksen puheenjohtaja. Yhdistys vastaa kampanjan toteuttamisesta Suomessa.

British Council, ilmastolähettiläs (2010-2011)

Ohjelma oli nuorille ilmastoasiantuntijoille eri aloilta ympäri maailman. Olin yksi 17. suomalaisesta lähettiläästä vuonna 2010-2011. Yhdessä kehitimme ideoita ilmastomuutoksen torjumiselle ruohonjuuritasolla. Olin mukana kahdessa projektissa jotka liittyivät kestävään matkailuun ja energiatehokkuuteen. Olen saanut projektin puitteissa osallistua workshoppiin Englannissa jonka aiheena oli “Project management and leadership”, nuorten talousfoorumiin Shanghaissa sekä ilmastoneuvotteluihin, Meksikossa ja Bonnissa.

Akademiska Damkören Lyran

Olen laulanut Helsingin Yliopiston naiskuorossa, Akademiska Damkören Lyran, vuodesta 2002. Olen toiminut kuoron arkistoijana sekä nuottivastaavana, musiikkitoimikunnan jäsenenä sekä vara-taloudenhoitajana. Toimin kaksi ja puoli vuotta kuoron varakuoronjohtajana. Vuonna 2010 toimin kuoron varapuheenjohtajana.


Kielitaito

suomi – äidinkieli

ruotsi – äidinkieli

englanti – erinomainen


Harrastukset

laskettelu, laulu, uinti, lukeminen

Sanottua Mariasta

Oras Tynkkynen:
Ratkaisevat hetket ilmastokriisin taltuttamisessa ovat käsillä. Eduskuntaan tarvitaan ilmastosankareita. Siksi Maria on hyvä valinta.

Satu Hassi:
Tutustuin rohkeaan ja asiantuntevaan Mariaan kun hän EU-parlamenttiaikanani oli kotimaan erityisavustajani. Maria on energia-alan ja ympäristötalouden asiantuntija. Juuri sitä tarvitaan, jotta voimme ratkaista ihmiskunnan suurimman haasteen, ilmastonmuutoksen, ja kääntää sen mahdollisuudeksi tehdä asiat fiksummin ja puhtaammin ja hankkia osaamisella työtä ja toimeentuloa suomalaisille.

Oscar Lehtinen:
Jag tror på Maria. Hon jobbar målmedvetet för en bättre värld och det hon anser är rätt.